Lichamelijke opvoeding

Uit Schoolwerkplan SBS Munsterbilzen - Hoelbeek - Martenslinde
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In het leerplan lichamelijke opvoeding is er aandacht voor een harmonische ontwikkeling:

  • het ontwikkelen van motorische vaardigheden;
  • het ontwikkelen van een gezonde en veilige levensstijl;
  • het ontwikkelen van het zelfconcept en het sociaal functioneren.

Lichamelijke opvoeding is een onderdeel van het waardenrapport.

1 Zwemmen

De kleuters gaan éénmaal per maand zwemmen in het stedelijk zwembad van Bilzen.

De leerlingen van het lager onderwijs krijgen 1 uur l.o. per week en 1 uur zwemmen in het stedelijk zwembad van Bilzen. Zwemmen is dan ook een verplicht onderdeel van het vak lichamelijke opvoeding.

De zwemles wordt gegeven door een instructeur van het zwembad. De aanwezige leerkrachten houden toezicht aan de rand van het zwembad en verdelen zich over de verschillende baden indien dit nodig is omwille van de groepsindeling. Niet alle klastitularissen moeten steeds meegaan naar het zwemmen, maar het aantal aanwezige leerkrachten in het zwembad moet steeds in verhouding zijn met het aantal leerlingen en kan nooit minder zijn dan 2.

Zwemmen dient geëvalueerd en gerapporteerd te worden door de klastitularis en niet door de leermeester lichamelijke opvoeding.

Zie ook artikel 44 van het schoolreglement.

2 Gescheiden 'kleedkamers' vestiging Martenslinde

Op vraag van een aantal ouders is er op 7/11/17 besloten dat de meisjes en jongens van de 3de graad van vestiging Martenslinde zich apart omkleden ondanks het gebrek aan kleedkamers. Eén groep in de klas van het 6de leerjaar, de andere groep in de klascontainer van het 5de leerjaar.

3 Externe / extra-muros sportactiviteiten

In onze scholen wordt regelmatig deelgenomen aan externe / extra-muros sportactiviteiten georganiseerd door de Stichting Vlaamse Schoolsport of de sportdienst van de stad Bilzen: Sportinstuif, shorttrack, veldloop, 'De Halte loopt los' Bilzen Run (vestiging Martenslinde), IJsparadijs, Kronkeldiedoe, ...

De precieze data van deze activiteiten zijn terug te vinden op de Smartschool-kalender.